Site Loader

Kawa inka na różne pory roku

Kawa inka to najpopularniejsza kawa zbożowa, którą można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Tradycyjna to bogactwo minerałów, ponieważ w większości jest to ekstrakt zbóż. Doskonale smakuje na gorąco, w zimowe dni, razem z mlekiem roślinnym, jako dodatek do śniadania czy na deser. Coraz więcej odmian kawy inki powoduje, że można pokusić się o zupełnie nowy smak. Mają one dodatki owocowe, czekoladowe, imbirowe, czy miodowe, dlatego są tak aromatyczne. Jest to odmiana kawy również dla osób, które prowadzą zdrowy styl życia i rezygnują z kawy tradycyjnej. Dla pasjonatów kawy zbożowej są w sprzedaży również kawy inki z błonnikiem, magnezem, a nawet z orkiszem. Są one o wiele zdrowsze i mogą być sycącym napojem podczas podróży. Latem inka kawa smakuje doskonale w chłodnej postaci, a nawet lekko zmrożonej, również z lodem. Zamiast mleka można dolać wody, a smak nadal będzie zachowany. Dzieci także mogą pić kawę inkę, ponieważ jest bardzo aromatyczna, zdrowa i pełna witamin i minerałów. Jej odmiany dają ogromne możliwości podania, także do deseru. Bardzo dobrze smakuje z lodami owocowymi, sorbetem, ciastem wegańskim, a nawet jaglanką owocową.

Walory dietetyczne kawy inki

Kawa inka jest cennym rodzajem napojów kawowych naturalnych, polecany praktycznie każdemu. Klienci mogą wybierać różne rodzaje, choćby takie jak czekoladowa, mleczna, naturalna, z cykorią, a nawet bezglutenowa. Można ją podawać na różnorodne sposoby, a coraz więcej kawiarni proponuje jej niezwykłe smaki. Polecana jest osobom starszym, dzieciom, dlatego że ma mnóstwo witamin, minerałów, żelaza, czy też błonnika. Jest doskonałym napojem zaspokajającym głód, a do tego mało kalorycznym i zdrowym. Kawa inka polecana jest także dla osób mających różne alergie, czy dla wegetarian. Nie trzeba zalewać jej mlekiem, ponieważ gorącą czy letnią wodą zalana, będzie równie smaczna. Ponadto jest lżejsza kalorycznie, a pomimo to sycąca i polecana o każdej porze roku. Przepisów na pyszną kawę inkę jest mnóstwo, choćby w internecie, ponieważ smakosze cały czas wymyślają nowe sposoby podania tej zbożowej kawy. Można się nią delektować samemu, a także z rodziną, przy wspólnej kolacji. Doskonale wypełnia żołądek, dzięki czemu nie ma się ochoty na słodycze, ani na inne energetyczne napoje pełne pustych kalorii. Jest bardzo zdrowym zamiennikiem kawy, a na dodatek wartościowym odżywczo. Po wypiciu filiżanki kawy inka, człowiek ma mnóstwo energii do pracy, a także doskonale budzi, pomimo, że nie zawiera kofeiny. Stąd też osoby chore, wrażliwe na tradycyjną kawę, czy alergicy mogą pić kawę inkę nawet kilka filiżanek dziennie.

Business obraz autorstwa jcomp - www.freepik.com

Post Author: Nadia